Food pairing - poszerz swoją wiedzę!
Chociaż przywykliśmy do konkretnych kombinacji smaków, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą dań, które na pozór wcale do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co ważne, pysznych efektów. Przekonujemy się o tym coraz częściej. Największe oddziaływanie na nasz smak miało bez wątpienia otworzenie się na odmienne zwyczaje kulinarne oraz możliwość kupna nieosiągalnych dotychczas w naszym kraju produktów. Dzięki temu choćby połączenie mięsa z egzotycznych owocami rzadko już szokuje. Ci, którzy zasmakowali w tych niespotykanych fuzjach smakowych w wielu przypadkach podejmują swoje próby i samodzielnie próbują jeszcze bardziej niezwykłych kombinacji. Żeby te aczkolwiek dały spodziewane wyniki, warto najpierw wyposażyć się w fachową wiedzę.
Food pairing – odkrywaj nowe smaki
Chcąc, by nasze kulinarne poszukiwania istotnie stały się źródłem uniesień i pozwalały odkryć nowe smakowe doznania, warto działać zgodnie z kanonami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są tylko wskazówkami, których należy przestrzegać, żeby smaki mieszają się w harmonijną, choć nietuzinkową całość. Najlepiej zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tą nazwą określa się umiejętność mieszania ze sobą smaków, które ogólnie uważane są za całkiem do siebie niepasujące. Wszystkie zasady food pairingu są jednak wnikliwie przeanalizowane i poparte szeroką wiedzą z obszaru biochemii, dotyczącą przede wszystkim zawartości poszczególnych substancji w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o posiłkach, lecz także o napojach (w tym alkoholowych).
Food pairing warsztaty wyłącznie z zawodowym szefem kuchni
Do eksperymentów z food pairingiem potrzebne są spora fantazja oraz instynkt, aczkolwiek to nie one będą kluczowe. W wyższym stopniu liczy się znajomość zawartości różnorodnych substancji w komponentach potraw oraz tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Zatem trafnym posunięciem będzie wzięcie udziału w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni – tym bardziej, iż podzielenie się niezbędną wiedzą trwa z reguły kilkanaście godzin.
Dane kontaktowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]