Własnoręczne przyrządzanie dań w domu ma sporo zalet. Najważniejszą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie wydatków – stołowanie się u siebie jest w większości wypadków zdecydowanie tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest też duma będąca następstwem przyrządzenia posiłku osobiście – szczególnie, gdy częstujemy nim przyjaciół czy domowników. Nie można nie wspomnieć także o tym, iż gotując samemu wiemy dokładnie, co położymy na nasze talerze, a to okazuje się nadzwyczaj ważne dla osób przechodzących dietę bądź eliminujących ze swojego jadłospisu konkretne składniki – np. mięso, laktozę czy cukier. Jednakże wymaga to stosownych umiejętności – a te nie każdy posiada. Na szczęście można nauczyć się ich w czasie kursu gotowania.
Kursy gotowania – do kogo są adresowane?
Oferty firm prowadzących szkolenia z gotowania obejmują rozmaite kursy – zarówno te skierowane do osób, które nie mają doświadczenia w przyrządzaniu potraw, jak i tych rozpoczynających przygodę zawodową w gastronomii. Możliwości jest rzeczywiście dużo – od kursów organizowanych z myślą o kulinarnych hobbystach, poprzez kursy dla dzieci, aż po tematyczne szkolenia (np. kuchnia włoska, cukiernictwo). Aby kurs gotowania dał prognozowane efekty, niezwykle istotne jest to, aby był przeprowadzony pod okiem zawodowca. Tym samym przed opłaceniem warsztatów rekomenduje się sprawdzić, kim jest osoba prowadząca zajęcia – w jakich restauracjach pracowała, jakie szkoły kończyła, jak również czy zdobyła jakieś kulinarne wyróżnienia.
Kurs gotowania – czego się nauczymy?
To, jaką wiedzę zdobędziemy w trakcie kursu gotowania, jest zależne w zasadzie od jego tematyki. Na warsztatach skierowanych do dzieci poruszane są najprostsze kwestie, natomiast zamysłem kursu nie jest zdobycie namacalnych umiejętności, a ożywienie w nich kulinarnej pasji i wyobraźni. Z kolei kursy dla dorosłych amatorów gotowania są sposobnością do opanowania istotnych kuchennych umiejętności, jak np. sztuka podawania potraw, różne metody obróbki termicznej składników lub techniki krojenia.
Dane kontaktowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]