Tematyka żywnościowa

Herbatka rozgrzewająca – jak ją zrobić?

Okres jesienno-zimowy sprzyja zachorowaniom, dlatego warto poznać kilkaprzepisów na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki.

Podstawowy wywar

Najbardziej popularną bazę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych indywidualnie. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, mające działanie przeciwzapalne. W przypadku mieszanek, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?

Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Dodatki te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci korzenia ze względu na lepsze właściwości niż w formie przyprawy. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i wersji sproszkowanej. Goździki nie tylko nadadzą piękny zapach, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.

Słodkie i owocowe dodatki

Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy syrop z malin, poprawiający odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada właściwości antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje lecznicze właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem ich do napoju, należy je dokładnie umyć i sparzyć. Do herbatki można wykorzystać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.

Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby

Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym

Szusz lipy zalej gorącą wodą, przykryj spodkiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.

Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy

Pomarańcze po wcześniejszym sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.

Herbata z jabłkiem (suszonym ewentualnie świeżym), cynamonem i miodem

Do przygotowanej uprzednio herbaty dodajemy jabłko i trochę cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do lekko ostudzonego napoju.

Możliwości przygotowania rozgrzewającego napoju jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich upodobań. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.