Jeśli chcesz nabyć obwarzanki krakowskie, powinieneś odwiedzić tę stronę
Mają wyjątkowy smak, prezentują się naprawdę ciekawie, a kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem dawnej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa najpierw zamierzają skosztować właśnie tego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W annałach pierwszy raz pojawiły się wiek później, gdy odnotowano, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je jedynie w czasie Wielkiego Postu, jednak później jadano je także w innych sezonach. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał dekret, według którego mogli wytwarzać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę uchwaliła pięć wieków później UE, wpisując je na listę produktów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – sposoby wypieku
Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią oraz średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie i wyjątkowy smak okazują się wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład solą lub makiem – i wkłada do piekarnika.
Dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]