Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości ukończonych już preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wyżej cechy sprawiają, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są też doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często stosowane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.