Wszystko o zdrowiu Zakupy

Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Dowiedz się, gdzie zamówić sól himalajską różową, wejdź na superbutelki.pl.

Sól to substancja niezbędna do prawidłowego działania naszego organizmu. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podbija smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. żelazo, cynk czy selen, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, cynku czy potasu, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]