Chcesz kupić eko żywność? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od dynamicznego rozwoju branży żywieniowej, który trwa od zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać licznymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni wyrobów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.
Eko żywność – rośliny uprawiane z zachowaniem głównych reguł rolnictwa ekologicznego
By jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wytycznych. Żywność eko oraz przetwory z niej wytwarzane muszą uzyskać stosowne certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego instytucje. Podstawową jednakże cechą spożywczych wyrobów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania owoce oraz warzywa uprawiano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie używali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też szkodzą ekosystemowi. Niektóre wszak nawozy powodują zakwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych organizmów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy rośliny mają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych substancji dostanie się do organizmu ich konsumentów.
Jak musi być oznakowana zdrowa żywność?
Żywność eko jest poddawana ciągłej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym także w czasie przewozu oraz magazynowania. Co kluczowe, gdy przetwór spełnia kryteria, jego wytwórca oprócz typowych informacji m.in. o terminie przydatności do spożycia, możliwych alergenach, wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów czy temperaturze przechowywania, musi również obligatoryjnie podać numer ID organu kontrolnego ten produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdy tworzące w kształt listka. Szukając ekologicznych przetworów wypada więc czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o przyznanych certyfikatach.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]