Jeśli chcesz zamówić ogórki kiszone w folii, powinieneś odwiedzić tę stronę.
W zupie, w sałatce, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi przyprawami
Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest dość łatwe. Stosuje się do tego duże kamienne garnki bądź drewniane beczułki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie zostawia się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dniach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, lecz walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić też różnymi przyprawami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, pieprzem albo cząstkami chrzanu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię bądź piwnicę, w której może składować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy dostać je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy też w kubełkach z uchem, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Jakie witaminy i minerały spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?
Od wieków panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wespół z kiszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, wspierając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, D i C, a także niemało minerałów koniecznych do poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, cynk i fosfor. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli doceniamy cierpkie smaki, nie należy wylewać go po spożyciu warzyw. Lepiej dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, gdyż w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]