Tematyka żywnościowa Wszystko o zdrowiu Zakupy

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Chcesz zamówić sok z kwaszonych buraków? Sprawdź https://tinyurl.com/yzlpyeb8.

Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak raz za razem mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości witamin i minerałów

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, ale nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak sód, żelazo oraz magnez. Wielu ludzi może mieć problem z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, lecz rekomenduje się pić go regularnie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 1 szklankę soku na dzień.

Zalety soku z kwaszonych buraków

Sok z kwaszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który pijemy również jako przekąskę. Posiada on masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: obniża poziom cholesterolu, zapobiega zatwardzeniom, a zarazem poprawia koncentrację. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie lub zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że soki tego rodzaju trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]