Żurek staropolski w butelce znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to konieczność błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były najczęściej jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – główne różnice
Gdy zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób nawet nie widzi głównych różnic między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej warto zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego osobiste preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej zagmatwane, bo w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 warianty:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– gęsty, kwaskowaty żur przygotowywany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Baza na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować samemu?
Przygotowanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli ochota np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym ugotujemy przepyszny biały barszcz i żurek staropolski bądź śląski.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]